Dnevna čitanja


  Odabir dnevnog čitanja


    
   Prijevod: Estera Knežević
   Prevedeno i izdano dopuštenjem:
   Diakonissenmutterhaus Aidlingen
   Naslov originala: Bibellesezettel


    

    
 
ŠETNJA KROZ PROPOVIJED NA GORI, 8. dio (Mt 7,7-23)Petak, 14.06.2024.

Matej 7,21-23

Bezvrijedne riječi

Isus je svoj Govor na gori započeo s blagoslovima (Mt 5,1-12). Zaključuje ga s "ozbiljnim pozivom na djelovanje" (G. Maier). Isusu nije stalo da njegovi sljedbenici samo razumiju njegovo kraljevstva na temelju riječi i vjere. To bi bilo premalo! "Slušanje i djelovanje su noge na kojima putujemo do cilja." (G. Maier). Pisma apostola naglašavaju ovu zabrinutost u cijelosti. Jakov pita: "Što koristi, braćo moja, ako tko rekne da ima vjeru, a djelâ nema? Zar ga vjera može spasiti?" (Jak 2,14; usp. 1 Kor 9,27; Tit 1,16; 1 Iv 3,18; Jak 1,22).

Najprije napomenimo da svatko tko se Isusu obraća s "Gospodine, Gospodine!" definitivno jest odabrao pravu adresu za svoju molitvu. Ali, odluku da Isusa zovemo "Gospodine" slijede posljedice, a to je ponajprije spremno dopuštanje da Isus bude naš Gospodin. Sve drugo je licemjerje, a Isus se nekoliko puta u svojoj propovijedi osvrnuo na licemjerje i osudio ga (Mt 6,2.5.16; 7,5). Ništa mu nije tako odvratno kao "ponašanje kao da" (usp. Mt 23,27-33). Biti u potpunosti iskren (autentičan) - to je ono što Isus želi za svoje sljedbenike. Jer, "Tko god, naime, vrši volju moga nebeskog Oca, on je moj brat, moja sestra i majka." (Mt 12,50).

Najvažnije pitanje je: Što je Božja volja?1 Najjasnije je prepoznajemo u životu njegova Sina. Isus je svojim učenicima rekao, "Moja se hrana sastoji u tom da vršim volju onoga koji me poslao i dovršim njegovo djelo." (Iv 4,34). I vršio je Božju volju. U najvećem strahu od smrti, dao je volji svoga Oca prednost, "...Ali ne kako ja hoću, nego kako ti hoćeš!" (Mk 14,36b).1 Vidite "Vrijeme s Biblijom" od 25. do 27. listopada 2023.