Dnevna čitanja


  Odabir dnevnog čitanja


    
   Prijevod: Estera Knežević
   Prevedeno i izdano dopuštenjem:
   Diakonissenmutterhaus Aidlingen
   Naslov originala: Bibellesezettel


    

    
 
ŠTO ĆE SE DOGODITI KADA ISUS DOĐE?Četvrtak, 18.08.2022.

Ivan 16,22-23a

2. Povratak Gospodina našeg Isusa Krista

Kako su usko povezane velika radost i duboka ozbiljnost! Ako pogledamo Spas i Božja osuđujuća djela koja su nam otkrivena u Svetom pismu, s jedne strane srce nam brže kuca, a s druge strane javljaju se strah i strahopoštovanje. Na temelju 1 Solunjanima 4,17b, za "uznesenu" Isusovu zajednicu možemo čvrsto vjerovati da će njezini pripadnici morati odgovarati Isusu. Gospodin će sa svakim svojim pojedinim sljedbenikom razgovarati o njegovom životu licem o lice.

Onda će Gospodin odlučiti o našoj ljubavi i poslušnosti, "da svaki primi što je zaslužio: nagradu ili kaznu, već prema tome što je za zemaljskog života činio." (2 Kor 5,10). Ali, vrijedi i drugo: radost će biti neograničena! Ova velika radost povezana s dubokom, svetom i vječnom ljubavlju, prerasta u "Jaganjčevu svadbu", slavlje koje će mladoženja proslaviti sa svojom nevjestom (Otk 19,7-9a). Uznesena Crkva uzeta je iz svijeta. Ali, svijet nije lišen daljnjeg Božjeg djelovanja. Isus o tome razgovara sa svojim učenicima u Marku 13.

Učenici su se uvijek pitali kada će Mesija uspostaviti svoje kraljevstvo mira za svoj narod Izrael na zemlji. Dugo im je trebalo dok su razumjeli da je Isus svoju vlast najprije želio uspostaviti u ljudskim srcima. Ipak, Gospodin s učenicima raspravlja i o budućim pitanjima. Pritom samo osvjetljava "planinske vrhunce" budućih događaja, koji kao orijentiri strše iz mora vremena.

Ali, Isus ne namjerava šokirati svoje učenike najgorim scenarijem. On im daje informacije kako bi "postigao praktičan stav i djelotvornost u životu. Isus želi osnažiti vjeru u Božje spasonosne nakane i poslušnost njegovoj milostivoj volji." (T. Haarbeck) (čit. Mk 11,22; Iv 14,1.27-29).